Perusahaan gula kabung di Kuala Lipis, Pahang / Nur Suhaibah Mat Ariffin ... [et al.] - Mat Ariffin, Nur Suhaibah; Rosazran, Nurul Fatin Syahirah; Mat Isa, Azman; Yunus, Mohd Nizam (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2019)
Artikel ini berdasarkan sumber utama iaitu rakaman temubual bersama pengusaha gula kabung di Kg. Peruang, Pahang iaitu Encik Rusdi Mohd Razali. Pokok kabung kebiasaannya tumbuh liar di kawasan yang lembap dan berpaya. Ia tumbuh semulajadi di beberapa negara seperti Malaysia, Indonesia, dan Filipina. Nama saintifik pokok kabung ialah Arenga Pinnata. Gula kabung juga dikenali sebagai gula enau. Pokok kabung dapat menghasilkan air nira yang digunakan untuk menghasilkan gula kabung. Artikel ini juga menceritakan bahan-bahan dan peralatan untuk menghasilkan gula kabung, proses mengambil air nira daripada pokok kabung, memasak gula kabung, menghasilkan acuan gula kabung, dan membalut gula kabung menggunakan pucuk kabung.