Seni persembahan Randai: permata negara yang semakin hilang sinarnya / Airenna Abdullah ... [et al.] - Abdullah, Airenna; Ahmad, Ainul Mardhiyah; Ahmad, Mohd Nazir; Samsudin, Ahmad Zam Hariro (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2018)
Seni persembahan Randai adalah sebuah teater tradisional bagi Negeri Sembilan. Warisan ini semakin kurang mendapat sambutan daripada masyarakat khususnya di Negeri Sembilan. Ia terdiri daripada empat unsur yang penting iaitu unsur gerak tari, cerita (kaba), muzik dan juga dialog. Keempat-empat unsur ini penting dalam menjayakan persembahan ini. Kajian telah dijalankan untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang sejarah dan unsur-unsur yang terdapat dalam seni persembahan ini. Kaedah yang digunakan untuk mengkaji warisan ini adalah melalui temu bual sejarah lisan bersama Encik Mazdar Bin Abdul Aziz, yang merupakan seorang tenaga pengajar yang sangat berpengalaman dalam seni persembahan Randai di Beranang, Negeri Sembilan. Melalui kajian yang dilakukan, sejarah tentang seni warisan ini dapat diketahui dengan lebih mendalam dan setiap unsurunsur seni warisan ini dapat difahami dengan lebih jelas.