Joget Melayu istana tarian Gamelan menerusi kaedah sejarah lisan / Nabilah Mohamad Amran ... [et al.] - Mohamad Amran, Nabilah; Wan Zin, Wan Nur Afifah; Abdul Kadir, Irwan Kamaruddin; Mohd Yunus, Alwi (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2018)
Tarian gamelan merupakan sebuah tarian Istana. Kemudian telah berkembang di kalangan masyarakat umum bagi mengelakkan daripada tarian ini pupus ditelan zaman. Setiap lagu dalam tarian ini mempunyai penceritaannya yang tersendiri. Kajian ini mempunyai 3 objektif. Pertama, untuk mengenalpasti sejarah dan perkembangan tarian gamelan. Kedua, untuk mengetahui alatan muzik serta lagu yang digunakan. Ketiga, untuk mengenalpasti kostum dan aksesori yang dipakai oleh penari dalam tarian ini. Tarian ini juga tatatertibnya yang tersendiri.