Menjejaki seni warisan tarian Asyik menerusi kaedah sejarah lisan: tari Asyik tari diraja / Haziana Hanafi ... [et al.] - Hanafi, Haziana; Muhamat Laila, Nur Azwani; Wan Mohd Saman, Wan Satirah; Hussin, Nurussobah (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2018)
Tarian Asyik adalah salah satu seni tarian tradisional yang berasal dari negeri Kelantan. Walaubagaimanapun tarian Asyik kurang mendapat tempat di persada warisan seni tarian di Malaysia. Dalam seni tarian Asyik terdapat beberapa elemen penting yang menjadikan tarian ini berbeza dengan tarian lain. Elemen tersebut termasuklah teknik tarian Asyik, alat muzik yang dimainkan dalam sesuatu persembahan tarian Asyik serta busana pemakaian tarian Asyik. Kajian ini bertujuan untuk mendalami sejarah serta latar belakang mengenai seni tarian Asyik. Dapatan kajian ini adalah hasil daripada wawancara sejarah lisan bersama Puan Rohana binti Mohamed yang merupakan seorang guru tarian yang mempunyai banyak pengalaman dalam bidang seni tarian.