Warisan seni silat hulubalang Melaka merentas zaman / Muhammad Firdaus Najmie Hamzah ... [et al.] - Hamzah, Muhammad Firdaus Najmie; Mohd Shariff, Aaniyah; Yunus, Mohd Nizam; Mat Isa, Azman (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2018)
Penulisan artikel ini bertujuan untuk memenuhi tugas kursus Sejarah Lisan disamping memahami dengan lebih mendalam tentang warisan Seni Silat Hulubalang Melaka. Silat secara umumnya merupakan salah satu seni mempertahankan diri yang dipraktik dan diwarisi oleh kaum Melayu sejak zaman dahulu hingga ke saat ini. Silat juga mempunyai pelbagai cabang dan jenis-jenisnya mengikut warisan yang terdapat di setiap negeri dan budaya. Setiap jenis silat juga mempunyai langkah dan teknik silat yang berbeza kerana setiap silat pastinya mempunyai keistimewaan tersendiri. Begitu juga dengan seni silat Hulubalang Melaka, dimana ianya mempunyai kelainan tersendiri berbanding silat-silat yang lain. Dari segi langkah dan teknik, pakaian, senjata ataupun alat muzik yang dimainkan semasa latihan dan persembahan silat, segalanya ada keunikan berbanding silat-silat lain yang terdapat di Malaysia. Kesimpulannya, Silat Hulubalang Melaka yang menjadi antara warisan seni mempertahankan diri perlu dikembang dan diberi perhatian, khususnya daripada golongan remaja dan belia kerana mereka adalah golongan yang menjadi pewaris untuk meneruskan seni bela ini.