Seni telepuk: warisan bangsa yang semakin dilupakan / Isma Nadia Nor Khairon ... [et al.] - Nor Khairon, Isma Nadia; Yasin, Muhd Syariqul Huzni; Ahmad, Mohd Nazir; Samsudin, Ahmad Zam Hariro (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2018)
Seni Telepuk merupakan antara salah satu tekstil Melayu yang hampir pupus kerana masyarakat tidak begitu mengetahui tentang kewujudan Seni Telepuk ini. Hal ini disebabkan kurangnya kepekaan dan kesedaran mereka terhadap warisan seni ini. Warisan Seni Telepuk Telepuk telah dipercayai telah wujud sejak kurun ke-17 lagi di Tanah Melayu dan begitu terkenal di kalangan golongan atasan. Kain Telepuk ini berasal daripada Sulawesi Indonesia yang dibawa masuk oleh pedagang Bugis. Telepuk adalah merupakan proses menekap motif ke atas kain untuk menghasilkan motif corak. Proses untuk menghasilkan kain Telepuk ini memerlukan kesabaran yang tinggi kerana penghasilannya sangat rumit. Penghasilan kain Telepuk ini menggunakan beberapa bahan utama seperti blok kayu, Arabic gam dan kertas emas.