Tarian kebudayaan Negeri Sembilan: Tarian Piring dan Tarian Lilin / Azril Ashraf Yusrida ... [et al.] - Yusrida, Azril Ashraf; Mohd Razif, Muhamad Adib; Rosidi, Ryanold S. R.; Hussin, Nurussobah; Wan Mohd Saman, Wan Satirah (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2018)
Artikel ini adalah berdasarkan kepada sumber utama iaitu dokumentasi lisan dengan menggunakan pendekatan sesi temubual bersama Dato Alias bin Haji Zakaria. Dato Alias merupakan tokoh dalam Tarian Kebudayaan terutamanya tarian-tarian di Negeri Sembilan seperti tarian lilin dan tarian piring. Artikel ini membicarakan tentang asal-usul tarian tersebut dan lenggok pergerakan, kostum serta muzik yang digunakan. Tujuan kajian ini dilakukan adalah untuk memastikan generasi muda tidak melupakan tarian-tarian tradisional yang ada di Negeri Sembilan. Mengikut Dato Alias, tarian kebudayaan semakin kurang diajar dan dipupuk di kalangan golongan muda. Dengan adanya artikel ini, diharapkan tarian-tarian yang wujud di Negeri Sembilan dapat diketengahkan semula dan diingati oleh generasi masakini.