Analisis pelaksanaan matlamat pembangunan mampan (SDGs) di Bahagian Zakat, Sedekah dan Wakaf (ZAWAF), Universiti Teknologi MARA (UiTM) / Mohd Ashrof Zaki Yaakob ... [et al.] - Zaki Yaakob, Mohd Ashrof; Bhari, Azri; Saidin, Nurulaina; Khalid, Mohammad Mahyuddin; Mohamed Yusof, Mohd Faiz; Abdullah, Mohd Yusra (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2023)
Bahagian Zakat, Sedekah dan Wakaf (ZAWAF) merupakan salah satu Pusat Tanggungjawab (PTJ) di Universiti Teknologi MARA (UiTM) yang bertanggungjawab dalam menguruskan kutipan dan agihan zakat di UiTM. Ia bermula sejak tahun 1998 iatu dengan perlantikan UiTM sebagai Penolong Amil (PA) di institut pengajian tinggi oleh Lembaga Zakat Selangor (LZS). Dalam memastikan peranan dan tanggungjawab yang telah diamanahkan dilaksanakan dengan sebaiknya, pengurusan ZAWAF perlu memastikan pengurusan kutipan dan agihan zakat di UiTM adalah selari dengan objektif tertentu yang telah ditetapkan dalam alQuran dan al-Hadith. Mutakhir ini, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah menggariskan Matlamat Pembangunan Mampan (SDGs) merangkumi unsur-unsur sosial, ekonomi dan alam sekitar. Justeru itu, tujuan artikel ini untuk menggariskan objektif zakat dan menganalisis hubungan zakat dan SDGs. Kajian berbentuk kualitatif ini dilaksanakan dengan menggunakan metod pengumpulan data dan analisis data. Metod pengumpulan data dilakukan melalui penyelidikan perpustakaan. Data yang diperoleh dianalisis berdasarkan metod induktif, deduktif dan komparatif untuk mendapatkan hasil kajian. Hasil analisis telah menggariskan objektif zakat dari pelbagai perspektif antaranya ialah dalam konteks agama, pembayar zakat, penerima zakat, pembangunan negara, ekonomi dan sosial. Analisa objektif bantuan zakat menunjukan ia selari dengan pelaksanaan SDGs yang telah digariskan.