Hima dan pemuliharaan alam sekitar dalam tamadun Islam: satu kajian awal berkaitan keperluan dan impaknya / Mohd Takiyuddin Ibrahim ... [et al.] - Ibrahim, Mohd Takiyuddin; Jaafar, Ahmad Jamil; Ismail, Huzaimah; Mohmud, Mohd Shahrudin (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2023)
Hima adalah satu konsep berkaitan sistem kawasan perlindungan Islam yang dikhaskan oleh pihak berautoriti untuk melindungi tumbuhan dan haiwan. Hima telah diwujudkan sejak zaman Rasulullah SAW dan diteruskan dalam tamadun Islam seterusnya. Objektif kajian ini adalah untuk menjelaskan berkenaan pemuliharaan alam sekitar melalui sistem hima dan amalannya dalam tamadun Islam serta kesannya pada masa kini. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan menganalisis bahan perpustakaan. Ia melibatkan pencarian bahan yang berkaitan dengan hima dan amalannya pada zaman Rasulullah SAW dan sepanjang pemerintahan kerajaan Islam serta hubungannya dengan pemuliharaan alam sekitar. Kewujudan hima dalam tamadun Islam membuktikan Islam amat mengambil berat tentang pemuliharaan alam sekitar. Ia bertujuan untuk menjaga kebajikan umat Islam dan mencegah kemudaratan yang melampau kepada alam sekitar. Hasil kajian mendapati hima memberi kesan positif kepada kehidupan haiwan dan tumbuh-tumbuhan serta mendatangkan kesan yang baik terhadap sistem sosio-ekonomi masyarakat setempat, khususnya golongan bependapatan rendah untuk melabur dalam perlindungan sumber asli dan biodiversiti.