Institusi perbankan Islam dalam membangun dana wakaf di Malaysia / Zainur Nadiyah Baharudin and Sumaiyah Bahri - Baharudin, Zainur Nadiyah; Bahri, Sumaiyah (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2023)
Wakaf merupakan salah satu instrumen dalam ekonomi Islam yang mampu membantu menangani isu kemiskinan serta menjaga kemaslahatan ekonomi umat Islam. Oleh itu, dengan penglibatan institusi perbankan Islam dalam dunia wakaf telah dapat menambahkan lagi keyakinan masyarakat terhadap institusi wakaf serta dapat membantu menambahkan dana wakaf bagi tujuan meningkatkan sosioekonomi dan masyarakat. Pendekatan kualitatif digunapakai dengan mengunakan kaedah dokumentasi untuk pengumpulan data-data dan maklumat yang diperlukan berkaitan wakaf. Kajian mendapati pendekatan dalam membangunkan dana wakaf di institusi perbankan Islam ini dapat menggalakkan aktiviti tanggungjawab korporat (CSR) yang seharusnya dijadikan agenda utama oleh syarikat- syarikat korporat di Malaysia. Dengan pendekatan ini dapat memberi contoh lebih banyak lagi integrasi antara institusi perbankan dan badan-badan kerajaan mahupun korporat bekerjasama membangunkan wakaf supaya dapat mewujudkan sumber dan peluang ekonomi.