Pendokumentasian pengalaman Leftenan Kolonel (B) Haji Rosslee Bin Haji Derohim mengenai pengalaman beliau dalam menangani pengganas komunis di Malaysia / Mohd Nazir Ahmad ... [et al.] - Ahmad, Mohd Nazir; Ghazali, Nornadia; Mohamad, Noor Shaza Fazira; Samsudin, Ahmad Zam Hariro (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2017)
Artikel ini adalah berdasarkan kepada sumber utama iaitu dokumentasi lisan. Ianya melibatkan seorang tentera berpangkat Leftenan Kolonel iaitu Haji Rosslee Bin Haji Derohim. Artikel ini membicarakan tentang pengalaman beliau dalam menentang pengganas komunis di Malaysia. Antara operasioperasi yang berkaitan yang telah beliau sertai ialah Ops Asli, Ops Idaman dan Ops Pasung. Artikel ini mendedahkan tentang kegiatan pihak komunis dan juga strategi yang dilakukan dalam Ops Asli. Juga menyentuh tentang cabaran yang terpaksa dilalui sepanjang operasi ini dijalankan. Seterusnya, artikel ini membicarakan tentang matlamat dan tanggungjawab Haji Rosslee dalam memimpin anggota tentera ketika Ops Idaman dijalankan. Artikel ini juga membicarakan aktiviti orang Iban dan kegiatan pihak komunis di Sarawak. Selain itu, artikel ini menyentuh tentang tujuan utama Ops Pasung dijalankan dan cabaran yang terpaksa dilalui dalam operasi ini.