Menelusuri pemikiran Datuk Jaafar Abdul Rahim: aktivis sastera dan tokoh pemikiran kreatif / Azman Mat Isa ... [et al.] - Mat Isa, Azman; Shaharom, Fatimah Azzahra; Rosly, Najaa Wahida; Mohd Nordin, Nordiana (Fakulti Pengurusan Maklumat, UiTM Kampus Puncak Perdana, 2017)
Artikel ini berdasarkan sumber pertama iaitu sejarah lisan. Ianya melibatkan tokoh aktivis sastera tersohor iaitu Datuk Jaafar Abdul Rahim. Banyak perkara yang di sentuh dalam artikel ini. Antaranya, mengenai kisah latar belakang, bidang kesusasteraan, pemikiran kreatif atau pemikiran lateral, gagasan pemikiran kreatif, penglibatan dalam aktiviti persatuan, pencapaian dan anugerah yang dikecapi. Karya-karya kreatif beliau digunakan oleh generasi muda. Beliau juga menjadi sumber rujukan oleh para pelajar universiti dan pengkaji untuk mengetahui dengan lebih mendalam mengenai bidang penulisan, kesusasteraan dan pemikiran kreatif.