Penjenamaan semula pekerjaan mampu atasi kebergantungan pekerja asing / Sharfizie Mohd Sharip, Farrah Othman and Nor ‘Azurah Md Kamdari - Mohd Sharip, Sharfizie; Othman, Farrah; Md Kamdari, Nor ‘Azurah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Menurut Kotler, penjenamaan adalah pemberian nama, istilah, tanda, simbol, reka bentuk, atau kombinasi dari semuanya. Seacara asasnya, ianya dibuat dengan tujuan untuk membezakan sesuatu barang atau perkhidmatan yang ditawarkan dari pelbagai organisasi. Strategi penjenamaan adalah satu elemen yang sangat penting dalam perniagaan dan ianya perlulah dirancang dengan bijak dan teliti kerana ia melibatkan tawaran nilai yang anda sediakan untuk bakal pembeli. Dalam sesebuah perniagaan, penjenamaan semula adalah salah satu strategi aktif sesebuah perniagaan untuk terus meningkat maju dan kehadapan, dan ianya termasuklah penjenamaan semula pekerjaan. Penjenamaan semula pekerjaan boleh didefinasikan sebagai proses memberi nama baharu atau “rebanding” dimana ianya adalah satu proses mengubah imej korporat sesebuah organisasi. Ianya juga adalah strategi pasaran untuk memberi nama, simbol atau perubahan dalam reka bentuk baharu untuk jenama yang telah sedia ada.