Teks ucapan sempena siri syarahan profesor tersohor (eminent professors lecture series - EPLS) dan siri perbincangan cakna penyelidikan UITM 2023: YBhg. Prof. Emerita Datuk Dr. Asma Ismail Pemegang Kerusi Profesor Ibnu Sina bagi Perubatan, Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Mantan Presiden Akademi Sains Malaysia) / Prof. Datuk Ts. Dr. Roziah Mohd Janor - Mohd Janor, Roziah (2023)
Melalui Jawatankuasa Penyelidikan dan Penerbitan, Program Syarahan Profesor Tersohor dijalankan selama tiga hari, bermula pada 19 hingga 21 Mac 2023 dengan tema “Kecemerlangan Ekosistem Penyelidikan dan Penerbitan dalam Pendidikan Tinggi: Ke arah Universiti Terkenal di Peringkat Global” (Excellence in the Research and Publication Ecosystem of Higher Education: Towards a Globally Renowned University).