Teks ucapan sempena Majlis Siri Syarahan Profesor Tersohor (Eminent Professors Lecture Series - EPLS) dan siri perbincangan cakna penyelidikan UiTM 2023: YBhg. Datuk Ts. Dr. Mohd Nor Azman Hassan (Timbalan Ketua Setiausaha (Pembangunan Teknologi), Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi) / Prof. Datuk Ts. Dr. Roziah Mohd Janor - Mohd Janor, Roziah (2023)
Program Syarahan Profesor Tersohor ini dilaksanakan, bermula pada 19 hingga 21 Mac 2023 dengan tema “Kecemerlangan Ekosistem Penyelidikan dan Penerbitan dalam Pendidikan Tinggi: Ke arah Universiti Terkenal di Peringkat Global” (Excellence in the Research and Publication Ecosystem of Higher Education: Towards a Globally Renowned University). 5. Program anjuran Jawatankuasa Penyelidikan dan Penerbitan, UiTM dan Institut Kepimpinan dan Pembangunan ini sebagai wadah dan forum pemikiran bagi membincangkan isu dan cabaran dalam memacu agenda penyelidikan di UiTM agar seiring dengan matlamat negara dan dunia.