Adab kewangan di kalangan rakan / Farrah Othman, Sharfizie Mohd Sharip and Nor’Azurah Md Kamdari - Othman, Farrah; Md Kamdari, Nor’Azurah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Lazimnya manusia tidak boleh hidup bersendirian, sebaliknya memerlukan teman atau kawan dalam menjalani liku-liku kehidupan seharian. Kawan ialah orang yang kita oleh berkongsi lebih dari satu perkara seperti minat, hobi, perasaan, perjuangan atau sebagainya. Kawan juga mereka yang selalu berinteraksi dengan kita dan mengenali beberapa fakta peribadi mengenainya. Mereka juga merupakan orang yang rapat dengan kita selain ibu bapa dan keluarga. Dalam soal berkawan kita hendaklah menghormati kawan dengan cara memberi kerjasama atau pertolongan apabila diperlukan, menasihati kawan melakukan kebaikan dan taat kepada perintah Allah sekiranya kawan tersebut terpesong dari lunas-lunas kehidupan yang sebenar, bersopan santun ketika bercakap dengan kawan kita, dan janganlah terlalu banyak bergurau kerana gurauan yang melebihi batas akan mengaibkan kawan dan seterusnya mencetuskan pergaduhan.