B40, M40 DAN T20: relevankah kini? / Mohd Azlan Abdul Majid and Afizan Amer - Abdul Majid, Mohd Azlan; Amer, Afizan (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Berbicara terhadap pengagihan pendapatan adalah topik yang hangat. Ideologi asas kapitalis dicipta dan di pelopori oleh Adam Smith pada tahun 1776. Dan doktrin komunisme diperkenalkan oleh Karl Marx pada 1848. Apakah kaitan dengan kehidupan kita? Asasnya, tentulah pengagihan pendapatan. Kapitalisme menjurus kepada kecekapan, keuntungan dan persaingan tetapi dengan pengorbanan jurang kekayaan masyarakat yang kaya semakin kaya dan miskin semakin miskin. Manakala komunisme adalah lebih ekstrem di mana asasnya adalah sama rata dan kekayaan dikongsi bersama. Tetapi dengan kehilangan kebebasan dan lebih teruk penindasan oleh pihak berkuasa. Oleh hal demikian, bagaimanakah realiti kita sekarang.