OPR naik lagi? Apa langkah segera oleh peminjam / Nor Azurah Md Kamdari, Sharfizie Mohd Sharip and Farrah Othman - Md Kamdari, Nor Azurah; Mohd Sharip, Sharfizie; Othman, Farrah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Bagi masyarakat umum mungkin telah biasa mendengar istilah OPR. Apakah OPR sebenarnya? OPR atau dikenali sebagai Overnight Policy Rate atau Kadar Dasar Semalaman ini adalah sebuah kadar yang telah ditetapkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) ke atas pinjaman dana pada seluruh bank di Malaysia. Baru-baru ini kita dikejutkan dengan berita kenaikan OPR lagi. Berita ini tersebar meluas media sosial, televisyen dan tidak ketinggalan di corongcorong radio. Dewasa ini semua peringkat golongan termasuklah golongan B40, M40 dan juga T20 amat peka dan turut terkesan apabila mendengar berita tersebut. Ini berikutan dari Jawatankuasa Dasar Monetari atau dikenali (Monetary Policy Committee, MPC) Bank Negara Malaysia membuat keputusan untuk menaikkan OPR ini sebanyak 25 mata asas kepada 3.00 peratus.