Mengecapi penuaan sihat / Aimy Abdullah ... [et al.] - Abdullah, Aimy; Ahmad Tarmizi, Noor Azleen; Abd Ghafar, Mohd Zaquan Arif; Saidon, Norashikin (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Apabila kita meneliti erti ‘Penuaan Sihat’, pasti jawapannya berbeza mengikut keutamaan masing-masing. Ada yang masih inginkan kebolehan untuk melancong dan beriadah Bersama keluarga di usia tua. Ada juga yang hanya inginkan kebolehan untuk menunaikan ibadah dan menjalankan aktiviti harian tanpa perlukan sebarang pertolongan dari ahli keluarga. Menurut definasi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), ‘Penuaan Sihat’ adalah proses untuk memupuk dan mengekalkan keupayaan berfungsi bagi membolehkan kesejahteraan kehidupan di usia tua. Maka, untuk lebih mendalami proses ini, motif teras yang perlu difahami adalah konsep keupayaan berfungsi