Pameran maya: perpustakaan di zaman kegemilangan Islam / Perpustakaan Tun Abdul Razak UiTM Cawangan Melaka - UiTM Cawangan Melaka, Perpustakaan Tun Abdul Razak (Perpustakaan Tun Abdul Razak, UiTM Cawangan Melaka, 2023)
Dalam dunia pendidikan, perpustakaan adalah salah satu institusi pendidikan yang diakui penting dari dahulu hingga kini. Dalam Bahasa Arab, para cendekiawan dipanggil ‘wasial-ittila’ (luas bacaan) atau bahr fi‘ilm (lautan ilmu). Oleh kerana buku-buku mendapat kedudukan istimewa di dalam sejarah Islam, maka terkenallah pelbagai jenis perpustakaan, sama ada perpustakaan awam ataupun perpustakaan persendirian. Disenaraikan sebahagian daripada perpustakan yang terkenal pada zaman kegemilangan Islam.