Pameran maya: warisan peranakan Baba Nyonya / Perpustakaan Tun Abdul Razak UiTM Cawangan Melaka - UiTM Cawangan Melaka, Perpustakaan Tun Abdul Razak (Perpustakaan Tun Abdul Razak, UiTM Cawangan Melaka, 2022)
Asal usul Baba Nyonya dapat dikesan sejak berabad-abad yang lalu apabila orang Cina berhijrah dari China ke Negeri-negeri Selat, iaitu Melaka, Singapura, Pulau Pinang dan juga Jawa Indonesia. Orang Cina kemudiannya mengahwini wanita tempatan dan latar belakang, budaya dan adat mereka yang berbeza digabungkan secara harmoni dan menjadi baba nyonya dalam budaya 'Peranakan'. Ketahui dengan lebih lanjut mengenai Baba Nyonya di Pameran Maya PTAR Cawangan Melaka.