Pameran maya: persenjataan alam melayu: sejarah, warisan & budaya / Perpustakaan Tun Abdul Razak UiTM Cawangan Melaka - UiTM Cawangan Melaka, Perpustakaan Tun Abdul Razak (Perpustakaan Tun Abdul Razak, UiTM Cawangan Melaka, 2022)
Di dalam Alam Melayu terdapat pelbagai senjata yang dihasilkan dan digunakan oleh orang Melayu. Tetapi Keris merupakan satu senjata yang paling popular dan dikaitkan dengan etnik Melayu. Kisah pahlawan Laksamana Hang Tuah dan keris Tamingsari serta penonjolan penggunaan keris dalam filem-filem Melayu lama serta penggunaan keris oleh Raja dan Sultan dan raja sehari menjadikan keris sebagai satu senjata Melayu yang unik dan istimewa bagi etnik Melayu di Nusantara khususnya - Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA), UKM.