Pengurusan sampah: satu tinjauan Di Majlis Daerah Sri Aman (MDSA), Sri Aman, Sarawak / Liang Limak @ Mohd. Firdaus Abdullah ... [et. al] - Abdullah, Liang Limak @ Mohd. Firdaus; Megong, Robert; Majit, Winston Kenneth; Bali, Ganti (2004)
Masalah pencemaran alam sekitar di negara in semakin hari semakin merumitkan. Perdebatan mengenai masalah ini sering dijadikan isu sejak dahulu hingga kini. Semua lapisan masyarakat turut memperkatakannya, daripada pucuk pimpinan hinggalah kepada rakyat biasa. Bukan sekadar media-massa sahaja, malah pelbagai persidangan, seminar dan perhimpunan turut dijadikan gelangang bagi menyatakan permasalahan alam sekitar. Deklarasi termasuk Deklarasi Langkawi dibuat bagi menarik perhatian umum. Namun begitu, masalah yang sekian lama bergema di tengah masyarakat dunia itu masih dibahaskan dan belum dapat di atasi dengan jitu.