Kekal aktif, badan sihat / Azalilah Hj Kassim - Kassim, Azalilah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Aktiviti fizikal boleh dilakukan dengan kerap untuk meningkatkan tahap kesihatan bagi orang dewasa. Ia boleh menghalang atau melambatkan banyak masalah kesihatan yang datang selari dengan meningkatnya usia. Ia juga membantu otot menjadi lebih kuat agar boleh terus melakukan aktiviti harian tanpa bergantung kepada orang lain. Perlu diingat, melakukan beberapa aktiviti fizikal adalah lebih baik daripada tidak melakukan aktiviti sama sekali. Faedah kesihatan juga akan meningkat melalui aktiviti fizikal yang dilakukan. Antara senaman ringan yang boleh dilakukan ialah seperti berjalan atau berbasikal. Sekiranya keadaan badan sudah menjadi biasa dengan tahap senaman, maka boleh ditingkatkan tahap intensity senaman dengan berlari, berjoging, berenang dan sebagainya. Menjadikan senaman sebagai rutin mingguan bersama rakan dan keluarga boleh meningkatkan motivasi diri dan keseronokan di samping meningkatkan kesihatan badan serta mencapai kesejahteraan di dalam kehidupan. Pada peringkat awal senaman, badan mungkin merasa sedikit tercabar dan akan terasa sakit pada otot selepas senaman. Ini adalah normal kerana otot manusia perlu untuk dikondisi bagi menghadapi sesuatu tekanan.