Kebersihan bandar: menyingkap imej Naha, Okinawa, Jepun / Sharir Aizat Kamaruddin ... [et al.] - Kamaruddin, Sharir Aizat; Hashim, Aimie Rifhan; Abd. Aziz, Kharul Naim; Zulkarnain, Siti Hafsah; Ikhsan, Nurzaki; Nawi, Abdol Samad; Mohammed, Rozita @ Uji; Joseph, Hendry; Rubama, Alahasin (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Persekitaran yang bersih mengurangkan tahap pencemaran, meningkatkan kualiti udara dan air, akan mengurangkan risiko penyakit pernafasan dan isu kesihatan lain bagi penduduk. Bandar yang bersih meningkatkan kualiti hidup penduduknya. Ia menggalakkan kesejahteraan, mengurangkan tekanan dan menjadikan ruang luar lebih menyenangkan dan menyeronokkan. Persekitaran yang bersih boleh menarik perniagaan dan pelancong, meningkatkan ekonomi tempatan. Ia juga mengurangkan kos penjagaan kesihatan yang berkaitan dengan penyakit yang berkaitan dengan pencemaran. Antara negara yang mementingkan kebersihan bandar dan alam sekitar adalah Jepun. Berpeluang melangkah ke bumi Okinawa, Jepun pada 12 November 2023 sehingga 20 November 2023, penulis berasa sangat teruja mengikuti Sakura Science Exchange Program yang telah ditaja sepenuhnya oleh Japan Science and Technology Agency (JST). Program yang bersifat antarabangsa ini telah dihoskan oleh University of the Ryukyus, yang terletak di Nishihara, Wilayah Okinawa.