Darah tinggi: duri dalam daging penyakit kronik / Muhammad Nashiruddin Azizan ... [et al.] - Azizan, Muhammad Nashiruddin; Mat Nazir, Eliy Nazira; Ramli, Nurul Annisa; Fadzil, Nur Farhan Natasha; Kamaruddin, Sharir Aizat (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Seperti air yang keruh menghakis batu. Begitulah perumpamaan yang boleh digunakan untuk penyakit darah tinggi yang merosakkan kehidupan manusia di seluruh dunia. Darsawarsa ini, penyakit darah tinggi atau hipertensi seringkali disebut sebagai ‘Silent Killer’ dalam kalangan masyarakat kerana tidak menimbulkan gejala yang jelas pada awalnya. Hal yang demikian kerana penyakit tekanan darah tinggi tidak mempunyai faktor khusus, akan tetapi faktor seperti genetic yang diwarisi ahli keluarga, kegemukan, tekanan (stress) dan diabetes telah dikaitkan kepada punca penyakit ini. Tekanan darah tinggi boleh memberikan kesan buruk jangka panjang kepada penghidapnya terutama melibatkan organ-organ seperti jantung dan buah pinggang. Pendedahan kepada tekanan darah tinggi ini akan mengakibatkan berlaku komplikasi saluran darah sempit di otak dan jantung menyebabkan stroke (angina ahmar) dan serangan jantung. Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal juga akan menyebabkan buah pinggang mengalami tekanan tinggi yang kronik. Ini akan menyebabkan kerosakan kepada tisu buah pinggang dan selanjutkan akan mengakibatkan kegagalan buah pinggang