Beberapa pandangan Imam Al-Ghazali sekitar masalah perbezaan pendapat (Ikhtilaf) dan perdebatan ilmiah (munaẓarah) / Md Asham Ahmad - Ahmad, Md Asham (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2023)
Makalah ini menelusuri masalah perbezaan pendapat seperti yang dibahaskan oleh al-Ghazālī. Ia cuba membuktikan bahawa dalam tradisi Islam kewujudan perbezaan pendapat diterima sebagai suatu lumrah tetapi ia tidak membawa kepada skeptisisme ataupun subjektivisme. Perbezaan pendapat sebaliknya telah menggalakkan lagi pertumbuhan pemikiran kritis seperti yang dibuktikan dengan kemunculan suatu disiplin baharu yang dikenali dengan nama Adab al-Bahth wa alMunāẓarah kira-kira dua abad selepas al-Ghazālī.