Kesan ergonomik terhadap kesihatan fizikal / Azira Iqlima Razali ... [et al.] - Razali, Azira Iqlima; Sejari, Nurhanisah; Abd Rahman, Santibuana; Rosley, Nurhaida; Ramli, Mohd Murtadha (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2024)
Apakah itu ergonomik? Ergonomik merupakan sains yang berkait-rapat dengan mengkaji interaksi manusia terhadap persekitaran kerja (Hoe et al., 2018). Khususnya, ia melibatkan perancangan serta pengubahsuaian peralatan di tempat kerja mengikut kesesuaian persekitaran tersebut bagi setiap individu. Dengan itu, ia akan mengurangkan risiko ketidakselesaan seperti mengalami kesakitan di bahagian sendi dan otot yang boleh mengakibatkan kemudaratan iaitu sakit leher dan sakit belakang. Justeru itu, pengetahuan terhadap kepentingan ergonomik ini membawa kepada kesejahteraan fizikal agar dapat mencapai tahap kesihatan yang maksima serta menghasilkan produktiviti yang tinggi terhadap kualiti hidup (Kaur et al., 2019). Ergonomik terdiri daripada tiga kategori iaitu ergonomik fizikal, kognitif dan organisasi.