Perniagaan berasaskan hobi memancing menjana pendapatan dan peluang pendapatan sampingan / Lokman Hakim Abu Samah and Asiah Ali - Abu Samah, Lokman Hakim; Ali, Asiah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Perniagaan berasaskan hobi memancing adalah idea yang menarik untuk menjana pendapatan sampingan atau malah menjadi sumber pendapatan utama jika diuruskan dengan baik. Berikut adalah beberapa langkah yang boleh diambil untuk memulakan perniagaan seperti ini: 1. Kenal Pasti Pasaran Sasaran: Tentukan siapa kumpulan sasaran anda. Adakah anda ingin menjual produk kepada peminat memancing tempatan atau ingin menyediakan perkhidmatan seperti pakej percutian memancing? 2. Penyelidikan Pasaran: Lakukan kajian pasaran untuk menentukan keperluan dan kehendak pelanggan dalamkomuniti memancing tempatan. Ini termasuk mengenal pasti produk atau perkhidmatan yang paling diminati. 3. Tentukan Produk atau Perkhidmatan: Berdasarkan penyelidikan anda, pilih produk atau perkhidmatan yang akan andatawarkan. Contohnya, jika terdapat permintaan untuk umpan tiruan khusus, anda boleh memasarkan dan menjual umpan tiruan tersebut. 4. Kualiti dan Keselamatan Produk: Pastikan produk yang anda jual adalah berkualiti tinggi dan selamat digunakan. Ini penting untuk memastikan kepuasan pelanggan dan mengelakkan sebarang masalah undang-undang. 5. Pemasaran dan Promosi: Gunakan pelbagai platform pemasaran seperti media sosial, laman web, atau pasaran dalam talian untuk mempromosikan perniagaan anda. Anda juga boleh bekerjasama dengan kedai memancing tempatan atau menyertai acaraacara memancing untuk memperluaskan jangkauan. 6. Jualan dalam Talian: Buka kedai dalam talian untuk membolehkan pelanggan membeli produk atau membuat tempahan perkhidmatan dengan mudah. Pastikan laman web anda adalah mesra pengguna dan selamat. 7. Berikan Khidmat Pelanggan Terbaik: Berikan layanan pelanggan yang baik dan berusaha untuk memenuhi keperluan dan kehendak pelanggan. Ini akan membantu membangun reputasi perniagaan anda. 8. Pematuhan dengan Peraturan Tempatan: Pastikan perniagaan anda mematuhi semua peraturan dan lesen yang berkaitan dengan perniagaan memancing. Ini mungkin termasuk lesen perniagaan, lesen memancing, atau peraturan keselamatan yang lain. 9. Pelaburan dalam Pendidikan Memancing: Menawarkan kelas memancing atau seminar memancing boleh menjadi sumber pendapatan tambahan. Ini juga dapat membantu membangun komuniti memancing tempatan. 10. Ukur Prestasi dan Sesuaikan Strategi: Pantau prestasi perniagaan anda dan terus berusaha untuk memperbaiki dan mengoptimumkan strategi pemasaran dan operasi.