AKNC 2021 Akademi Pengajian Islam Kontemporari: jaringan industri dan keusahawanan - UiTM, Akademi Pengajian Islam Kontemporari (Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2021)
Akademi Pengajian Islam Kontemporari (ACIS) ditubuhkan secara rasmi pada 21 Mei 2013 hasil daripada penstrukturan semula Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam (CITU). Pusat pentadbiran utama ACIS bertempat di Masjid Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin, manakala pejabat akademik dan bilik kuliah terletak di Bangunan Cempaka 5 dan Cempaka 4. Pentadbiran ACIS diketuai oleh Dekan dan dibantu oleh Timbalan Dekan Hal Ehwal Akademik (HEA), Timbalan Dekan Penyelidikan & Jaringan Industri (PJI), Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar (HEP) dan Penolong Pendaftar Kanan (Pentadbiran). Bermula pada Ogos 2019, berlaku pemisahan entiti di mana Bahagian Zakat, Sedekah & Waqaf dan Bahagian Hal Ehwal Islam dikeluarkan daripada sistem pengurusan ACIS dan diletakkan di bawah Pejabat Naib Canselor. Manakala, pada 15 Disember 2019, berlaku perubahan pucuk pimpinan tertinggi ACIS daripada Prof Dr Muhamad Rahimi Osman kepada Prof Madya Dr Nurhidayah Muhammad Hashim sebagai Dekan ACIS.