Program Ihya’ Ramadhan: sumbangan makanan Iftar Ramadhan / Mohd Islah Mohd Yusof and Muhammad Atif Husaini Nor Azmi - Mohd Yusof, Mohd Islah; Nor Azmi, Muhammad Atif Husaini (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Bulan Ramadhan adalah bulan yang istimewa bagi umat Islam di seluruh dunia. Hal ini adalah bulan ramadhan merupakan bulan yang penuh rahmat dan keberkatan yang mana umat Islam berpuasa dari waktu terbit fajar hingga terbenamnya matahari sebagai bentuk ibadah dan pengabdian kepada Allah SWT. Oleh itu, satu tradisi yang tidak asing lagi dalam bulan ini adalah amalan bersedekah di mana pemberian tersebut tidak hanya berbentuk wang ringgit, tetapi berupa makanan dan barang keperluan. Kebanyakan individu, masyarakat, dan organisasi menjalankan program sumbangan makanan berbuka untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik dan untuk menaikkan semangat kasih sayang dan baik hati. Kelab Nadi Bahasa Arab UiTM Kampus Seremban 3 tidak melepaskan peluang pada Bulan Ramadhan tahun 1444 Hijrah ini untuk membantu komuniti UiTM Seremban 3 dengan memberi sumbangan pek makanan dan minuman kepada pelajar, pensyarah dan staf lain di kampus, dengan sebuah program iaitu Program Ihya’ Ramadhan - Sumbangan Makanan Iftar Ramadhan. Program tersebut yang berlangsung pada 13 April 2023 (Khamis) bersamaan 22 Ramadhan bertempat di Pusat Islam dan lobi-lobi fakulti di kampus. Di samping itu, dana yang diperuntukkan untuk membeli juadah berbuka tersebut ditaja oleh Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) yang dianggarkan sebanyak RM 2000. Akhirnya, harapan program ini, untuk meringankan beban masyarakat UiTM untuk berbuka puasa dan memupuk amalan bantumembantu dan bersedekah tercapai.