Kembara ilmu ‘Cintai Bahasa Jawi’ ke Akademi Jawi Malaysia / Mohd Islah Mohd Yusof ... [et al.] - Mohd Yusof, Mohd Islah; Md. Sallehuddin, Nurhakimah; Zali @ Ghazali, Kamaruzaman; Nik Mat, Nik Mahfuzah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Program kembara ilmu ini adalah program lawatan ilmiah yang telah berjaya dijalankan pada 8 April 2023 (Sabtu) dan aktiviti berlangsung dari jam 8.30 pagi sehingga 12 tengah hari di Akademi Jawi Malaysia, Bangi. Seramai 40 orang pelajar dan 3 orang pensyarah telah terlibat dalam lawatan ini. Program ini dijalankan secara kolaborasi antara Kelab Nadi Bahasa Arab Seremban 3 dan pensyarah-pensyarah Bahasa Arab APB Kampus Seremban untuk kali kedua. Pihak Akademi jawi begitu komited dan mengalualukan kehadiran kami dengan menyusun tentatif dan lokasi/logistik dengan jayanya. Tujuan lawatan ini adalah memberi pendedahan kepada para pelajar dan pensyarah tentang pembelajaran di lapangan berkaitan bidang bahasa jawi dan tulisan jawi secara sejarah dan asal usulnya. Lawatan ini juga dapat berkongsi proses membuat buku ilmiah dan dokumentari terutamanya dalam pembuatan buku-buku dengan tulisan jawi di kilang akademi tersebut, pembuatan kamus dan kitab tebal, bengkel asas tulis jawi secara hands on serta pameran koleksi buku-buku yang dijual.