Akta Kebajikan Haiwan 2015: suatu sinar baru buat pencinta haiwan / Anie Farahida Omar and Mohd Syahril Ibrahim - Omar, Anie Farahida; Ibrahim, Mohd Syahril (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Di Malaysia, hak-hak dan kebajikan haiwan (termasuk haiwan liar dan jalanan) termaktub di bawah pelbagai undang-undang, antaranya Kanun Keseksaan, Akta Binatang 1953, Akta Perhutanan Negara 1984, Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010, dan yang paling terkini adalah Akta Kebajikan Haiwan 2015 (AKH). Akta-akta Ini mempunyai tafsiran yang berbeza terhadap definisi haiwan. Mengambil contoh di bawah seksyen 47 Kanun Keseksaan, haiwan merupakan suatu makhluk yang bemyawa selain daripada manusia. Manakala seksyen 2 AKH pula mentakrifkan haiwan sebagai apa-apa makhluk hidup selain manusia seperti burung, haiwan akuatik, reptilia atau serangga, namun hidupan Uar adalah tertakluk di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010.