Lambakan jualan vape: wajar atau tidak / Nabila Ayuni Abdul Malek - Abdul Malek, Nabila Ayuni (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Susan (bukan nama sebenar), merupakan seorang remaja perempuan berusia 6 tahun yang mula merokok seawa usia n. Namun, dek kerana Ingin menyembunyikan bau rokok daripada sampai ke pengetahuan ibu bapanya, maka vape menjadi pilihan selepas mendapati bahawa vape tidak mempunyai bau yang tidak - enangkan. Susan juga mengakui bahawa pada zaman sekarang, amat mudah untuk mend en bekalan vape. Susan mendapatkan bekalan vape melalui aplikasi telegram dan pesanan dibuat, seorang Individu yang tidak dikenali akan menghantar pada hari yang a di lokasi yang telah ditetapkan. Percaya atau tidak, sedutan kisah Susan ini sudah menjadi kebiasaan dan semakin membarah dalam masyarakat. Walaupun masih di bangku sekolah, golongan remaja mendapat akses yang luas terhadap nikotin | melalui produk vape. Vape ialah penyedut wap yang dihasilkan oleh rokok elektronik dan berfungsi sebagai alternatif kepada rokok konvensional dan dipercayai lebih selamat daripada rokok, lebih efisien dan kos lebih rendah berbanding dengan rokok. Walaupun pada mulanya rokok elektronik atau vape diperkenalkan untuk membuang ketagihan dalam kalangan perokok, namun kini ia dilihat sebagai satu trend yang sangat membimbangkan. Dari semasa ke semasa, ramai perokok beralih kepada vape kerana menganggap vape lebih sihat.