Dilema pelajar yang berumur dalam melanjutkan pelajaran dan memotivasikan diri / Mohamad Zain Hashim - Hashim, Mohamad Zain (Academy of Language Studies, 2024)
Dalam zaman moden yang penuh dengan cabaran dan persaingan, pelajaran tidak lagi hanya menjadi tugas rutin yang perlu dilaksanakan oleh seseorang pelajar. Ia adalah titik permulaan untuk mencapai matlamat hidup dan berkembang sebagai individu yang berdaya maju. Oleh itu, motivasi memainkan peranan yang sangat penting dalam menentukan kejayaan seseorang pelajar, terutamanya apabila mereka adalah dalam golongan yang berumur. Catatan ini akan meneliti aspek motivasi dalam konteks pelajar yang berumur serta bagaimana mereka boleh menggunakan cabaran dalam pelajaran ini sebagai satu sumber motivasi. Apabila seorang pelajar yang telah berusia atau berumur ingin melanjutkan pelajaran, beliau perlu memahami cabaran-cabaran yang akan dihadapi oleh beliau. Berbeza daripada pelajar muda yang baru sahaja meninggalkan zaman persekolahan, pelajar yang berumur seringkali mempunyai tanggungjawab yang lebih besar, seperti terhadap keluarga dan pekerjaan. Mereka mungkin telah lama meninggalkan zaman persekolahan dan mungkin merasa ketinggalan dalam aspek akademik. Dalam usaha untuk memotivasikan diri, pelajar yang berumur perlu menghadapi cabaran ini dengan penuh kesedaran dan tekad. Mereka juga perlu memahami bahawa pelajaran bukanlah sekadar satu proses rutin, tetapi ia adalah satu peluang untuk meraih impian dan mencapai perkembangan diri yang lebih besar. Bagi memotivasikan diri dalam melanjutkan pelajaran, pelajar perlu memahami tujuan dan matlamat yang ingin dicapai. Pelajar berumur perlu merancang dengan teliti dan menetapkan matlamat yang jelas. Apakah yang mereka ingin capai dengan melanjutkan pelajaran? Adakah mereka ingin meningkatkan kemahiran profesional, mencari pekerjaan yang lebih baik, atau sekadar memenuhi hasrat akademik? Apabila pelajar berumur memahami matlamat mereka, mereka akan lebih mudah untuk memotivasikan diri dan menghadapi cabaran. Tujuan yang jelas akan memberi mereka lebih fokus dan terarah kepada usaha yang bakal dilalui. Mereka perlu tahu bahawa setiap usaha yang mereka lakukan membawa mereka lebih dekat untuk mencapai matlamat mereka.