Media sosial TikTok dalam perniagaan di Malaysia: menggenggam peluang digital / Nur Alia Amirnordin ... [et al.] - Amirnordin, Nur Alia; Abd Karim, Hilwana; Zainal, Nurazilah; Md Akhir, Norhaniza; Tengku Sulaiman, Tengku Sharifeleani Ratul Maknu (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Dalam era digital yang semakin canggih, perniagaan di Malaysia semakin peka terhadap kepentingan memanfaatkan platform media sosial untuk meningkatkan daya saing mereka. Salah satu platform yang semakin mendapat tumpuan adalah TikTok. TikTok, sebuah aplikasi media sosial yang popular di kalangan generasi muda, memberikan peluang yang besar kepada pemilik perniagaan untuk memasarkan produk dan perkhidmatan mereka kepada khalayak yang lebih luas dan beraneka ragam. TikTok mula diperkenalkan pada tahun 2016 oleh syarikat teknologi China, ByteDance. Aplikasi ini membolehkan pengguna membuat dan berkongsi video pendek dalam pelbagai genre seperti tarian, komedi, muzik, serta pelbagai kandungan kreatif lain. Pengguna TikTok boleh menggunakan muzik popular, dialog filem, serta efek khas untuk menambahkan elemen kreatif kepada video mereka. Keunikan ini telah menarik perhatian jutaan pengguna dari pelbagai peringkat umur di seluruh dunia.