Kewangan dan pelaburan model: empat (4) peringkat kekayaan / Mohd Elfee Ab Rashid, Iskandar Arifin and Bashir Ahmad Sabir Ahmad - Ab Rashid, Mohd Elfee; Arifin, Iskandar; Sabir Ahmad, Bashir Ahmad (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
'Apabila anda cuba untuk memahami cara untuk mengawal kewangan anda, mungkin agak sukar untuk mengenalpasti di mana hendak bermula' Sudah pasti akan banyak persoalan yang timbul di fikiran apabila kita cuba untuk mengawal kewangan kita antaranya: Patutkah kita mengurangkan perbelanjaan harian dengan melupakan secawan kopi yong mahal atau menahan diri daripada menekan butang beli sekarang yang menggoda? Adakah ianya lebih penting memberi tumpuan untuk menambah pendapatan? Jika makan gaji, perlukah bertukar kepada pekerjaan yang menawarkan gaji yang lebih lumayan? Jika sebagai peniaga adakah perlu untuk pertimbangkan lebih banyak pengiklanan, meningkatkan harga atau mencari pelanggan yang lain? Adakah pelaburan merupakan kunci kepada kebebasan kewangan anda? Tapi pada akhirnya kita merasakan sangat sukar untuk memberi keutamaan terutamanya apabila setiap aspek kewangan kita saling berhubung dan berkaitan dengan setiap bahagian yang lain, malah ramai daripada kita akhirnya cuba untuk melakukan semuanya serentak dan keputusannya adalah kita tidak mencapai objektif yang kita kehendaki. Hakikatnya, tidak ada satu jawapan tepat yang sesuai dengan semua orang apabila ia berkaitan dengan mengawal kewangan anda. Tetapi, mungkin ada jawapan yang tepat untuk kita sekiranya kita tahu di mana tahap kita sekarang, maka kemungkinannya kita boleh memikirkan keutamaan yang seterusnya yang terbaik untuk kita lakukan. Empat (4) peringkat kekayaan merupakan model mudah yang boleh membantu kita melakukan perkara tersebut.