Kepimpinan: usahawan burger berjaya: Dato’ Dr Ramly Mokni / Iskandar Ariffin, Bashir Ahmad Shabir Ahmad and Mohd Elfee Ab Rashidli - Ariffin, Iskandar; Shabir Ahmad, Bashir Ahmad; Ab Rashidli, Mohd Elfee (2023)
Berani mengambil risiko merupakan salah satu ciri penting yang perlu wujud dalam diri seseorang usahawan. Ciri ini membezakan seseorang usahawan dengan usahawan yang lain. Ini kerana risiko yang diambil perlu diiringi dengan penelitian yang tajam dan berhati-hati. Begitulah ciri yang terdapat dalam diri usahawan Melayu Islam yang terkenal iaitu Dato' Ramly bin Mokni, pemilik Ramly Food Processing Sdn. Bhd. Syarikat ini telah ditubuhkan pada 13 Julai 1984 dan fokus pada industri pembuatan produk makanan berasaskan daging lembu, ayam dan hasilan laut berjenama Ramly. Burger, nuget, frankfurter dan drummet adalah antara produk yang amat diminati ramai. Berkat kesungguhan beliau, akhirnya syarikatnya telah berjaya berkembang. Ramly Food Processing Sdn. Bhd, Ramly Mokni Marketing Sdn. Bhd, Ramly Supermart Sdn. Bhd dan Ramly Mokni Bakery Sdn. Bhd adalah contoh anak-anak syarikat miliknya. Sebagai tambahan, syarikatnya telah menerima tiga kali Anugerah dari Bank Pembangunan, "Anugerah Projek Terbaik" (1982), "Pembangunan Pelanggan Anugerah" (1984) dan “Anugerah usahawan Jaya" (1992).