Pemerkasaan penyediaan proposal pelajar tahun akhir: Pusat Pengajian Kimia dan Alam Sekitar (PPKAS) / Dr. Nurul Auni Zainal Abidin and Prof Madya Ts Chm Dr. Sheikh Ahmad Izaddin Sheikh Mohd Ghazali - Zainal Abidin, Nurul Auni; Sheikh Mohd Ghazali, Sheikh Ahmad Izaddin (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Proposal adalah suatu penulisan sistematik dan terperinci untuk memohon cadangan penyelidikan atau rancangan penyelidikan yang akan dijalankan. Dalam konteks pelajar tahun akhir, proposal dibuat untuk mendapatkan persetujuan dan kelulusan jawatankuasa penilai di peringkat jabatan/ fakulti sebelum sesuatu tesis dibenarkan untuk ditulis. Pusat Pengajian Kimia dan Alam Sekitar (PPKAS) pada sesi semester pengajian Mac-Ogos 2023 mempunyai seramai 40 orang pelajar yang mendaftar bagi kod kursus Cadangan Penyelidikan (FSG631). Justeru itu, inisiatif untuk memperkasakan asas di dalam penulisan proposal telah dilaksanakan oleh Penyelaras Cadangan Penyelidikan FSG631 iaitu Dr. Nurul Auni binti Zainal Abidin dan mendapat sokongan penuh oleh Prof. Madya Ts. ChM. Dr. Sheikh Ahmad Izaddin Sheikh Mohd Ghazali selaku Koordinator Pusat Pengajian Kimia dan Alam Sekitar (PPKAS) untuk mengadakan bengkel yang dinamakan Bengkel Pemerkasaan Kertas Cadangan Penyelidikan (FSG631).