Kata aluan / Profesor Ir. Dr. Hj. Ahmad Rashidy Razali - Razali, Ahmad Rashidy (Bahagian Penyelidikan, Jaringan Industri, Masyarakat dan Alumni, 2023)
Inisiatif dalam membentuk warga yang sedar kepentingan membantu masyarakat setempat melalui kepakaran yang terdapat di UiTM Cawangan Pulau Pinang merupakan satu usaha yang murni dan sangat digalakkan. Pihak pengurusan melihat perkara ini sebagai satu bentuk buah tangan daripada warga UiTMCPP untuk masyarakat setempat dalam pelbagai aspek. Selain itu, ianya juga bermatlamat untuk meningkat ketampakan UiTMCPP dalam kalangan masyarakat setempat bagi membantu dalam pelbagai aspek. Selain itu, usaha ini juga akan membantu dalam mencapai aspirasi UiTM2025 untuk menjadi sebuah universiti terkemuka dunia menjelang tahun 2025. Usaha ICAN dalam menerbitkan ‘Apa Habaq Hangpa?’edisi sulung ini amatlah baik dalam menyerlahkan keterlibatan UiTMCPP dalam tanggungjawab sosial. Usaha ini bukan sekadar mendokumentasikan aktiviti tanggungjawab sosial kepada masyarakat sekeliling tetapi meningkatkan budaya penulisan dan penerbitan dalam kalangan warga akademik UiTMCPP. Penerbitan naskah ini melibatkan program-program tanggungjawab sosial yang memberikan penghargaan kepada semua pihak terlibat dalam program yang dianjurkan termasuklah penganjur, penaja, rakan strategik dan masyarakat.