Kerjasama UiTM dan Bank Rakyat jayakan Rakyatpreneur / Rashid Salleh, Farhan Faat and Ashraf Siddik Khan Abdul Rahim Siddiqe - Salleh, Rashid; Faat, Farhan; Abdul Rahim Siddiqe, Ashraf Siddik Khan (Faculty of Hotel & Tourism Management, UiTM Pulau Pinang, 2023)
Rakyatpreneur ialah projek kewangan sosial yang telah dimulakan oleh Bank Rakyat di Malaysia untuk membantu pemilik perniagaan berpendapatan rendah, khususnya dalam kumpulan berpendapatan B40 dan kumpulan asnaf dalam mengembangkan syarikat mereka. Pemilik perniagaan ini ditawarkan wang tunai serta nasihat daripada inisiatif dengan harapan dapat membantu mereka dalam pembangunan bakat mereka dan pertumbuhan syarikat mereka. Inisiatif Rakyatpreneur telah diperkenalkan secara rasmi pada Disember 2020, dan hasil program percubaannya menunjukkan bahawa ia berkesan dalam mencapai matlamatnya yang dicerminkan peningkatan dalam jualan. Pada tahun 2022, skim itu memberikan bantuan kepada 800 ahli perniagaan yang merupakan sebahagian daripada kumpulan Asnaf atau merupakan anak kepada pekerja Asnaf (Thestar, 2022). Program Rakyatpreneur awal telah diperluaskan pada Mei 2021 dengan pengenalan versi baharu yang dipanggil Rakyatpreneur 2.0 (Malaymail, 2021). Untuk membantu pemilik perniagaan B40 dalam pembangunan syarikat mereka, ia dirancang untuk menawarkan wang untuk perusahaan dan bantuan dalam pelbagai kemahiran. Program Bank Rakyat merupakan inisiatif kewangan yang bertanggungjawab dari segi sosial, dan salah satu matlamatnya adalah untuk meningkatkan bilangan pemilik B40 yang mampu mengaut keuntungan daripada program tersebut. Bank rakyat telah melantik UiTM sebagai penggerak kepada program ini. UiTM di seluruh Malaysia membantu pihak Bank Rakyat bagi sesi perjumpaan peserta serta bimbingan secara terus kepada mereka. Beberapa pensyarah telah dipilih dari setiap kampus bagi membantu usaha baik ini. Untuk tahun 2023 ini Rakyatpreneur 4.0 mempunyai bilangan peserta yang lebih ramai. Oleh itu, seramai 6 orang pensyarah dari UiTM Pulau Pinang terpilih untuk membantu usahawan ini.