Kursus etika di meja makan / Norhamizan Hamir and Norliana Hashim - Hamir, Norhamizan; Hashim, Norliana (Faculty of Hotel & Tourism Management, UiTM Pulau Pinang, 2023)
Etika di meja makan merupakan salah satu aturan yang perlu di titik beratkan ketika menghadiri sesuatu majlis rasmi. Ianya bermula daripada saat seseorang itu sampai ke tempat jamuan sehinggalah seseorang itu meninggalkan majlis tersebut. Jika seseorang itu gagal memahami atau mempunyai sebarang pengetahuan berkaitan dengan etika di meja makan maka akibatnya ia boleh mencetuskan perasaan malu, tidak yakin diris erta akan mewujudkan rasa tidak selesa kepada tetamu lain yang hadir di dalam majlis tersebut. Menyedari hakikat pentingnya mempunyai pengetahuan berkaitan etika di meja makan, pelajar semester 1 dari Program Diploma Pengurusan dan Teknologi Pejabat, UiTM Cawangan Kedah telah menganjurkan kursus tersebut pada 17Jun 2023 bertempat di Hotel UiTM Cawangan Pulau Pinang. Seramai 95 orang pelajar dan 5 orang pensyarah pengiring telah menyertai kursus ini. Kursus ini telah dibimbing oleh Dr Norhamizan Hamir selaku fasilitator. Kursus yang bermula pada pukul 6 petang itu telah di pecahkan kepada 2 bahagian iaitu bahagian teori dan praktikal. Untuk tempoh 1 jam 30minit yang pertama para peserta telah didedahkan kepada beberapa topik yang berkaitan etika di meja makan seperti jenis-jenis menu, peranggu meja makan, penggunaan peranggu meja makan serta etika yang betul semasa di meja makan. Pada bahagian yang kedua melibatkan tatacara di meja makan. Sesi yang melibatkan praktikal ini memberikan peserta peluang untuk mengaplikasikan apa yang telah dipelajari sebelumnya.