Bengkel penulisan bagi lain-lain penerbitan / Nur Sofiah Abu Kassim ... [et al.] - Abu Kassim, Nur Sofiah; Sambasevam, Kavirajaa Pandian; Jani, Nor Akmalazura; Mohd Nor, Nurazira; Jamion, Nurul’ Ain; Wan Khalid, Wan Elina Faradilla (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Penerbitan merupakan antara kriteria yang perlu dipenuhi setiap tahun di dalam penetapan sasaran kerja tahunan (SKT) bagi seorang ahli akademik atau pensyarah di semua universiti awam dan swasta. Bagi pensyarah di Universiti Teknologi MARA (UiTM), untuk mencapai markah laporan penilaian tahunan yang maksimum, sebanyak tiga penerbitan perlu dihasilkan. Hal ini merujuk kepada Pekeliling Akademik Universiti Teknologi MARA (UiTM) Bil. 03 Tahun 2022 yang mewajibkan setiap pensyarah UiTM untuk mencapai jumlah penerbitan yang telah ditetapkan mengikut trek masing-masing iaitu trek pengajaran dan pembelajaran, penyelidikan, pengamal industri dan kepimpinan institusi. Setiap trek ini mempunyai bilangan penerbitan yang perlu dicapai bagi setiap tahun. Namun, kriteria ini agak sukar untuk dicapai bagi pensyarah yang tidak mempunyai dana penyelidikan atau pelajar bagi menjalankan aktiviti penyelidikan secara berterusan. Oleh itu, Pusat Pengajian Kimia dan Alam Sekitar (PPKAS), UiTM Cawangan Negeri Sembilan (UiTMCNS), Kampus Kuala Pilah telah mengambil inisiatif dengan mengadakan bengkel penulisan lain-lain penerbitan bagi membantu rakan-rakan pensyarah untuk menghasilkan lain-lain penerbitan yang turut dinilai bagi pencapaian SKT tahunan.