Pasukan seni kulinari UiTM Cawangan Pulau Pinang sebagai kontinjen Universiti Teknologi MARA (UiTM) ke Vietnam Culinary Challenge 2022 / Farhan Faat ... [et al.] - Faat, Farhan; Nik Mohd Nor, Nik Mohd Shahril; Azmi, Mohamad Farhan; Ali, Aliff Firdaus (Faculty of Hotel & Tourism Management, UiTM Pulau Pinang, 2023)
Pada 7-9 Disember 2022, Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan (FPHP), Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Pulau Pinang telah menghantar 1 pasukan seni kulinari terdiri daripada empat (4) orang pegawai dan seorang (1) pelajar Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Seni Kulinari ke pertandingan Vietnam Culinary Challenge 2022. Empat (4) pegawai yang terlibat adalah, Chef Nik Mohd Shahril Nik Mohd Nor (ketua kontinjen), Chef Farhan Faat, Chef Mohamad Farhan Azmi, En. Aliff Ali dan pelajar UiTM En. Muhammad Haziem. Pertandingan ini diadakan di bandar metropolitan Ho Chi Minh juga dikenali sebagai Saigon dan berlansung selama 5 hari. Ini bukan kali pertama UiTM Cawangan Pulau Pinang menghantar kontinjen ke Pertandingan Vietnam Culinary Challenge , bagaiamanpun pada edisi kali ini, Ketua pasukan kulinari UiTM Cawangan Pulau Pinang berkata, “edisi kali ini lebih mencabar kerana pertandingan ini dihadiri lebih ramai kontinjen daripada negara luar berbanding sebelum ini”, sedikit sebanyak meningkatkan kompetitif pertandingan tersebut. Hasil daripada pemerhatian dijangka lebih daripada 600 orang peserta telah menyertai pertandingan. Alhamdulilah, sebanyak 18 acara telah disertai dan 100% penyertaan yang disertai membuah kan hasil dengan membawa pulang pelbagai pingat dan pengiktirafan. Di akhir hari pertandingan kontinjen UiTM telah berjaya mengondol 1 pingat emas, enam pingat perak, enam pingat gangsa serta lima diploma dalam pelbagai kategori yang telah dipertandingkan. Pada waktu yang sama, pasukan ini juga telah berjaya membawa pulang Anugerah Kebersihan dan Keselamatan Terbaik di dalam pertandingan tersebut. Ianya pencapaian terbaik dan semoga kejayaan kontinjen FPHP pada edisi kali ini memberikan semangat untuk terus berjaya di mana-mana arena pertandingan antarabangsa yang akan bakal disertai di masa hadapan.