Rempah dan kari / Sabaianah Bachok, Chemah Tamby Chik and Noradzhar Baba - Bachok, Sabaianah; Tamby Chik, Chemah; Baba, Noradzhar (UiTM Press, 2019)
Rempah, sejenis tanaman dengan sejarah yang lama serta mempunyai nilai komersial yang amat tinggi. Rempah merupakan komoditi yang amat bernilai. la telah memainkan peranan penting dalam kehidupan manusia seperti kepelbagaian dalam penyediaan makanan dengan jenis produk berlainan yang dihasilkan. Dengan proses tambahan, nilai pelbagai jenis produk seperti adunan rempah boleh dihasilkan (Siaw etal., 2004a). Hal ini kerana perisanya yang unik dan kepelbagaian kegunaannya. Kebanyakan konsumer gemar kepada rempah yang lebih beraroma, menarik, tekstur yang unik dan rasa tersendiri. Maka, pengadunan rempah yang betul boleh menghasilkan produk yang paling digemari oleh majoriti konsumer. Adunan pes kari merupakan suatu proses mencampuradukkan pelbagai jenis rempah yang berbeza untuk menghasilkan adunan perencah dengan perisa yang khusus