Membina kerjasama untuk keseimbangan ekosistem: kolaborasi masyarakat dan universiti dalam projek sulam / Farafazliani Mohamed ... [et al.] - Mohamed, Farafazliani; Din, Norrina; Bibit, Nur Syahira; Zulkafli, Muhammad Shakir (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Service-Learning Malaysia-University for Society atau singkatannya SULAM, merupakan salah satu inisiatif dalam kaedah pengajaran dan pembelajaran di peringkat universiti. Gabungan kaedah pengajaran ini melibatkan pelajar, pensyarah dan masyarakat setempat. Objektifnya ialah untuk meningkatkan interaksi berkesan di kalangan masyarakat, mengenal pasti masalah dan memberi solusi terbaik terhadap masalah tersebut serta mengaplikasikan teori dalam pelajaran kepada situasi sebenar. Oleh itu, atas inisiatif ini, beberapa orang pensyarah dari Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan, UiTM Cawangan Pulau Pinang telah menjayakan projek SULAM bersama masyarakat setempat di Taman Haji Mohd Amin, Pulau Pinang pada 27 Mei 2023. Projek ini bukan sahaja bertujuan meningkatkan kesejahteraan komuniti melalui sumbangan idea, ilmu, dan kemahiran, namun yang lebih penting lagi adalah untuk mencapai Matlamat Pembangunan Mampan atau Sustain Development Goal (SDG). Projek SULAM ini memberi impak positif kepada Masyarakat serta unsur ekosistem terutamanya haiwan melalui aktiviti penanaman pokok kelapa.