Manusia dan haiwan saling melengkapi / Normala Ismail and Mohamad Kamil Ariff Dato’ Khalid - Ismail, Normala; Dato’ Khalid, Mohamad Kamil Ariff (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Hubungan antara manusia dan haiwan sudah wujud sejak azali. Sejak zaman berzaman, haiwan menjadi pelengkap kepada kelangsungan hidup manusia. Haiwan boleh menjadi sumber makanan, membekalkan bahan untuk pakaian dan perlindungan, perhiasan, pertanian, pengangkutan, ubat ubatan dan sebagainya kepada manusia. Misalnya, sejak zaman ais lagi manusia menjadikan haiwan sebagai buruan. Sedikit demi sedikit, manusia mula mempelajari kehidupan bermasyarakat secara setempat sehingga mempengaruhi hubungan mereka dengan haiwan. Namun, perubahan iklim yang berlaku telah mengakibatkan banyak haiwan yang selama ini menjadi sumber makanan manusia pupus. Hal ini memaksa manusia menjinakkan haiwan bagi keperluan pertanian selain daripada sumber makanan. Keeratan hubungan antara manusia dan haiwan ini terus kekal sehingga kini dan memberi kesan terhadap kehidupan masing-masing.