Kesan ekopelancongan terhadap pembangunan komuniti setempat dan keterlibatan bersama dalam usaha pemuliharaan / Wan Faridatul Akma Wan Mohammad Rashdi and Iza Faradiba Mohammad Patel - Wan Mohammad Rashdi, Wan Faridatul Akma; Mohammad Patel, Iza Faradiba (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Dunia kini berubah dengan pantas dan terdapat kebimbangan tentang alam sekitar dan kemampanannya kerapkali telah menjadi tumpuan utama. Terkini, terdapat satu bentuk percutian atau pelancongan baharu telah muncul yang bukan sahaja memenuhi kehendak “kaki melancong” tetapi juga menyumbang kepada pemeliharaan keindahan semula jadi bumi kita. Ekopelancongan ialah suatu konsep yang mengaitkan perjalanan yang bertanggungjawab dengan usaha pemuliharaan, telah mencetuskan momentum yang memberangsangkan. Salah satu aspek ekopelancongan yang luar biasa ialah kesannya yang mendalam terhadap komuniti setempat dan ini menggalakkan penglibatan aktif mereka dalam usaha pemuliharaan.