Merungkai khazanah Hutan Simpan Bukit Bintang / Sharir Aizat Kamaruddin ... [et al.] - Kamaruddin, Sharir Aizat; Ahmad, Aziani; Abd.Aziz, Khairul Naim; Zainol, Zamzila Erdawati; Hashim, Aimie Rifhan; Juhari Kangsar, Nurainun Hanani; Hashim, Nur Syafiqah; Mahadzir, Jazimin; Zulkifli, Muhammad Azeem; Sengut, Ayyub (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Pada 17 hingga 20 Oktober 2022, para pensyarah dari Fakulti Sains Gunaan, UiTM Cawangan Perlis yang terdiri daripada En. Sharir Aizat Kamaruddin, En Khairul Naim Abd.Aziz, Puan Aziani Ahmad dan Puan Zamzila Erdawati Zainol telah menyertai Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi Hutan, Taman Negeri Perlis Fasa Ill (Hutan Simpan Bukit Bintang) Siri II anjuran Jabatan Perhutanan Negeri Perlis dengan Kerjasama Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia. Ekspedisi ini turut disertai oleh beberapa orang pelajar pascasiswazah iaitu En Aimie Rifhan Hashim dan Cik Siti Syafiqah Hashim. Pengambilan sampel bahan kajian turut dibantu oleh para pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Teknologi Marin Lestari iaitu En. Afif Jazimin Mahadzir, Cik Nurainun Hanani Juhari Kangsar dan En. Muhammad Azeem Zulkifli. Penganjuran ekspedisi ini bertujuan untuk mengumpul, mendokumentasi dan menjalankan kajian saintifik ke atas kepelbagaian biologi hutan di Taman Negeri Perlis. Data-data yang diperolehi akan dapat membantu jabatan-jabatan tertentu di dalam membuat perancangan strategik dan pemeliharaan sumber-sumber khazanah alam semulajadi yang terkandung di dalam kawasan hutan simpanan kekal tersebut. Tambahan lagi penganjuran ekspedisi saintifik ini mampu mengeratkan ukhwah antara para penyelidik yang terdiri daripada pelbagai universiti dan agensi serta bersama pegawai-pegawai dari jabatan perhutanan secara langsung mahupun secara tidak langsung.