Hutan: memelihara dan memulihara habitat hidupan dan tumbuhan liar tanggungjawab bersama / Lili Syahani Rusli - Rusli, Lili Syahani (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2023)
Malaysia terkenal dengan ekosistem hutan yang kaya dan pelbagai. Jenis hutan utama adalah Hutan Gunung Tinggi, Hutan Gunung, Hutan Dipterokarpa Bukit Tinggi, Hutan Dipterokarpa Bukit, Hutan Dipterokarpa Pamah, Hutan Paya Gambut dan Hutan Paya Laut (Gambar 1). Melalui kanta yang berbeza, hutan di lihat, di nilai dan di takrifkan secara berbeza-beza. Daripada satu sudut pandangan, hutan, di lihat sebagai satu ekosistem yang menampung kepelbagaian biologi yang terdiri daripada flora dan fauna, menghubungkaitkan pelbagai sumber alam serta menjadi tangki karbon kepada alam sekitar. Manakala di satu sudut pandangan lagi, hutan di lihat sebagai sumber ekonomi di mana ia menempatkan sumber kayu yang boleh di jadikan punca pendapatan melalui pengeluaran hasil hutan samada tumbuhan atau haiwan.